farní kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kliknutím mapku aktivujete
O místu:

Dne 5. srpna 1661 o svátku Panny Marie Sněžné, zastihla majitelku panství Kamenice n. L. a Včelnice, hraběnku Hypolitu Paradies de la Saga, na projížďce průtrž mračen. Kousek od Kamenice n. L. u rybníka Kalich se najednou protrhla hráz a obrovské množství vody se valilo do okolí. Hraběnka tehdy v úzkosti slíbila, že pokud se zachrání, postaví na svém panství mariánskou kapli. Svému slibu dostála. Nejprve s vděčnosti putovala do proslulého poutního místa Altötting (vzdáleného přes 200 km) a děkovala Bohu za záchranu života. V letech 1662–65 nechala nedaleko dvorce Včelnice postavit kapli a darovala do ní kopii gotické sošky Madony Altöttigské. Soška je 75 cm vysoká polychromovaná dřevořezba z doby před 1662 a je poměrně věrnou kopií altöttinského originálu.

Včelnická kaple byla vysvěcena 31. července 1665 opatem Isidorem z Prahy a stává se poutním místem. Syn zbožné paní Bernard František de la Saga, pak poblíž svatyně nechal postavit 54 domků, jež levně prodal řemeslníkům a živnostníkům. Tím vznikla osada, které se říkalo Nový Etynk. Procesí se přicházela z Jindřichohradecka, Kamenicka, Počátecka i z moravské strany Českomoravské vrchoviny, např. od Popelína. Díky poutnímu ruchu Nový Etynk vzkvétal tak, že byl povýšen na městečko. To dokonce přijalo zobrazení Matky Boží Altöttingské do svého znaku. A za vlády císaře Josefa II. roku 1786 tu vzniká farnost a kaple byla rozřířena na kostel s patrociniem Nanebevzetí Panny Marie.

Chrám v dnešní podobě je jednolodní budova s pětiboce uzavřeným presbitářem, na západní straně s hranolovitou věží v průčelí. V kryptě jsou pohřbeni zakladatelka kaple a její syn.

Na náměstí stojí barokní sloup s kamennou sochou Panny Marie Altöttingské z roku 1701.

(zdroj: Jiří Černý: Poutní místa jižních Čech)

Název obce německy: Neuötting
Název obce latinsky: Neo - Oettinga

Místo uskutečnění

49.2384225N, 15.0729606E

Sdílejte info