kostel sv. Maří Magdaleny

Kliknutím mapku aktivujete
O místu:

Historie kostela

Kostel sv. Máří Magdalény, založený Jindřichem z Hradce počátkem 13. století, patřil k nejstarším stavbám tohoto druhu ve městě. Byl součástí „špitálu“, směřujícího k Nežárecké bráně.
Koncem 16. století byl připojen k jezuitské koleji, vybudované na popud Adama II. z Hradce a jeho manželky Kateřiny z Montfortu v souvislosti s příchodem jezuitů do Hradce. V roce 1615 však kostel shořel. V letech 1628–1633 nechal Vilém Slavata na jeho místě vystavět od základů novou pozdněrenesanční kapli – kapli sv. Máří Magdalény s přepychovými štuky v klenbě a nádhernou výzdobou.

Jezuitská kolej byla po zrušení jezuitského řádu v 18. století upravena na kasárny. Kolej je Nežáreckou branou spojena s bývalým jezuitským seminářem, který je od roku 1927 sídlem jindřichohradeckého muzea.

Současnost

Kaple je po rekonstrukci otevřena od roku 1998. Dnes slouží nejrůznějším společenským a reprezentativním účelům. Komplex budov bývalé jezuitské koleje tvoří druhý největší objekt ve městě. Budova koleje slouží jako Muzeum fotografie a moderních obrazových médií.

Místo uskutečnění

49.1439697N, 15.0012067E

Sdílejte info